Pieczone ziemniaki z sosem pesto

Takie ziemniaki to pomysł na prostą przekąskę, ale także dobrą podstawę do obiadu. Wystarczy zrobić dobrą sałatkę i w zasadzie nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)




Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków z sosem pesto:
  • Ziemniaki - 8 szt
  • Gęsta śmietana – 150 g
  • Bulion – 50 ml
  • Cytryna – 1 szt
  • Świeżo starty parmezan – 2 łyż
  • Sos pesto – 2 łyż
  • Sól, pieprz – wg uznania

Przygotowanie pieczonych kartofli z pesto:

Ziemniaki wyszorować, nakłuć w kilku miejscach widelcem, natrzeć solą. Ułożyć na blaszce w piekarniku. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, do momentu gdy zrobią się miękkie w środku, a skórka chrupiąca. Wyjąć z pieca, nieco ostudzić, przekroić wzdłuż na połówki.

Połówki wydrążyć, masę ziemniaczaną przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. W drugim rondelku wymieszać śmietanę z bulionem i podgrzewać tak długo aż zmniejszą swoją objętość o połowę (ok. 10 minut). Dodać sok z cytryny, sos pesto, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków, posypać parmezanem i zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sałatkami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz