Takie ziemniaki to pomysł na prostą przekąskę, ale także dobrą podstawę do obiadu. Wystarczy zrobić dobrą sałatkę i w zasadzie nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków z sosem pesto:
- Ziemniaki - 8 szt
- Gęsta śmietana – 150 g
- Bulion – 50 ml
- Cytryna – 1 szt
- Świeżo starty parmezan – 2 łyż
- Sos pesto – 2 łyż
- Sól, pieprz – wg uznania
Przygotowanie pieczonych kartofli z pesto:
Ziemniaki wyszorować, nakłuć w kilku miejscach widelcem, natrzeć solą. Ułożyć na blaszce w piekarniku. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, do momentu gdy zrobią się miękkie w środku, a skórka chrupiąca. Wyjąć z pieca, nieco ostudzić, przekroić wzdłuż na połówki.
Połówki wydrążyć, masę ziemniaczaną przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. W drugim rondelku wymieszać śmietanę z bulionem i podgrzewać tak długo aż zmniejszą swoją objętość o połowę (ok. 10 minut). Dodać sok z cytryny, sos pesto, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadzienie nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków, posypać parmezanem i zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sałatkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz