Makaron to jedno z moich ulubionych dań. Robi się szybko i można się nim porządnie najeść. Polecam wersję z sosem gorgonzola. To bardzo przyjemne w smaku danie na duży głód.
Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z sosem gorgonzola:
- makaron (penne, motylki) - ilość wedle uznania
- ser gorgonzola – 80 g
- serek mascarpone – 120 g
- orzechy włoskie – 10 szt
- gruszka – 1 szt
- sól, pieprz
Przygotowanie makaronu z sosem gorgonzola:
Z sera gorgonzola wycinamy miękką część, rozgniatamy widelcem i mieszamy w garnuszku z serkiem mascarpone. Podgrzewamy je na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką do momentu gdy nie otrzymamy gładkiego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Umytą gruszkę bez obierania ze skórki kroimy w kostkę (uprzednio usuwając gniazdo nasienne). Dodajemy do sosu serowego i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy orzechy włoskie, mieszamy. Jeżeli jest taka możliwość dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy.
Jeżeli nie ma takiej opcji, można delikatnie zamieszać na talerzu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz