Makaron z sosem gorgonzola

Makaron to jedno z moich ulubionych dań. Robi się szybko i można się nim porządnie najeść. Polecam wersję z sosem gorgonzola. To bardzo przyjemne w smaku danie na duży głód.



Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z sosem gorgonzola:

  • makaron (penne, motylki) - ilość wedle uznania
  • ser gorgonzola – 80 g
  • serek mascarpone – 120 g 
  • orzechy włoskie – 10 szt
  • gruszka – 1 szt
  • sól, pieprz


Przygotowanie makaronu z sosem gorgonzola:

Z sera gorgonzola wycinamy miękką część, rozgniatamy widelcem i mieszamy w garnuszku z serkiem mascarpone. Podgrzewamy je na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką do momentu gdy nie otrzymamy gładkiego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Umytą gruszkę bez obierania ze skórki kroimy w kostkę (uprzednio usuwając gniazdo nasienne). Dodajemy do sosu serowego i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy orzechy włoskie, mieszamy. Jeżeli jest taka możliwość dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy.
Jeżeli nie ma takiej opcji, można delikatnie zamieszać na talerzu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz