Fasolada - grecka zupa z fasoli

Fasolada to najpopularniejsza zupa w Grecji (tak jak u nas np. pomidorowa). Jest to zupa oryginalnie wegetariańska, a bogactwo składników pozwala najeść się nią nawet lepiej niż mięsnym obiadem :)



Składniki potrzebne do przygotowania greckiej zupy z fasoli:
  • Biała fasola – 250g
  • Cebula – 2 szt
  • Marchewka – 2 szt
  • Seler naciowy – 2 szt
  • Pomidory z puszki z zalewą – 400g
  • Czarne oliwki – 4 łyż
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Liść laurowy – 2 szt
  • Oliwa  z oliwek – 3 łyż
  • Natka pietruszki, tymianek – 2 łyż
  • Sól, pieprz

Przygotowanie fasolady:

Fasolę wrzucić do dużego garnka, zalać litrem wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować na sporym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować kolejne 30 minut. Dodać posiekane w kostkę cebule, marchewki oraz selery naciowe pokrojone w plasterki, a także pokrojony drobno czosnek, listki laurowe oraz oliwę.

Pomidory rozgnieść widelcem i również dodać do garnka. Przykryć i gotować do miękkości fasoli (ok. 45 minut). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki oraz tymiankiem. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam fasolową, teraz na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka super - dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń