Waniliowe kluseczki w sosie rabarbarowym

Rabarbar zawsze kojarzył mi się z kompotem i smakiem dzieciństwa. Nie myślałem, że można zrobić z niego sos i to taki dobry. A połączenie go z kluskami z kaszy manny - to już prawdziwa bajka.

Pokrojony rabarbar


Składniki potrzebne do przygotowania kluseczek w sosie z rabarbaru:

  • Żółtka – 2 szt
  • Mleko – 2 szkl
  • Cukier – 5 łyżek
  • Cukier waniliowy – 4 łyżeczki
  • Cytryna – 1 szt
  • Kasza manna – 2/3 szkl
  • Rabarbar – 50 dag
  • Sok wiśniowy– 2 szkl
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Sól


Przygotowanie waniliowych kluseczek w sosie rabarbarowym:

Żółtka wymieszać z 4 łyżkami mleka, resztę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, solą, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wsypać kaszę mannę, energicznie wymieszać. Gotować 4 min. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i jeszcze raz dobrze wymieszać. Przełożyć masę do miski wypłukanej zimną wodą, odstawić do ostygnięcia.

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zagotować z 2-3 łyżkami wody, resztą cukru i 1/2 szklanki soku. Gdy rabarbar będzie miękki, dodać resztę soku. Mąkę rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do rabarbaru, wymieszać. Gotować 2-3 min. Z ostudzonej kaszy manny uformować kluseczki. Polać sosem rabarbarowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz