Pokrojony rabarbar |
Składniki potrzebne do przygotowania kluseczek w sosie z rabarbaru:
- Żółtka – 2 szt
- Mleko – 2 szkl
- Cukier – 5 łyżek
- Cukier waniliowy – 4 łyżeczki
- Cytryna – 1 szt
- Kasza manna – 2/3 szkl
- Rabarbar – 50 dag
- Sok wiśniowy– 2 szkl
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Sól
Przygotowanie waniliowych kluseczek w sosie rabarbarowym:
Żółtka wymieszać z 4 łyżkami mleka, resztę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, solą, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wsypać kaszę mannę, energicznie wymieszać. Gotować 4 min. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i jeszcze raz dobrze wymieszać. Przełożyć masę do miski wypłukanej zimną wodą, odstawić do ostygnięcia.
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zagotować z 2-3 łyżkami wody, resztą cukru i 1/2 szklanki soku. Gdy rabarbar będzie miękki, dodać resztę soku. Mąkę rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do rabarbaru, wymieszać. Gotować 2-3 min. Z ostudzonej kaszy manny uformować kluseczki. Polać sosem rabarbarowym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz