Bakłażany idealnie nadają się na przetwory, zamarynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem kaparów i migdałów smakują przepysznie jako przekąska podczas zimowych obiadów.
Na zdjęciu wersja z pomidorami, ale z kaparami jest o niebo lepsza! |
Składniki potrzebne do przygotowania marynowanych roladek z bakłażanów (4 słoiki 300 ml):
- nieduże bakłażany - półtora kilograma
- migdały ze skórką - 100 gram
- kapary w soli - 3 łyżki
- migdały bez skórki - 100 gram
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- gruba sól - 4 łyżki
Przygotowanie marynowanych roladek z bakłażanów:
Umyj bakłażany, oczyść, wysusz i pokrój wzdłuż na plastry grubości około pół centymetra. Plastry układamy warstwowo w misce, przesypując je solą, następnie odstawiamy na godzinę by puściły sok. Odlewamy ten sok, a bakłażany płuczemy pod wodą i suszymy by pozbyć się gorzkiego smaku.
Plastry bakłażana delikatnie obtaczamy w oliwie z oliwek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni, odsączamy z nadmiaru oliwy (np. na papierowym ręczniku) i czekamy aż ostygną. Na gorącej, suchej patelni prażymy migdały często mieszając. W tym czasie płuczemy kapary i odsączamy na sitku.
Na plastry bakłażana kładziemy po migdale oraz 3 kapary. Zwijamy ciasno i przekładamy do wyparzonych słoików. Układamy je warstwami i przesypujemy oregano. Następnie zalewamy słoiki oliwą do 1 centymetra od brzegu, zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku pół godziny (woda powinna sięgać maksymalnie do 5/6 wysokości słoika). Tak przygotowane bakłażany odstawiamy w suche i ciemne miejsce na miesiąc czasu, nadają się do spożycia przez dziewięć miesięcy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz