Składniki potrzebne do przygotowania greckiej zupy z fasoli:
- Biała fasola – 250g
- Cebula – 2 szt
- Marchewka – 2 szt
- Seler naciowy – 2 szt
- Pomidory z puszki z zalewą – 400g
- Czarne oliwki – 4 łyż
- Czosnek – 2 ząbki
- Liść laurowy – 2 szt
- Oliwa z oliwek – 3 łyż
- Natka pietruszki, tymianek – 2 łyż
- Sól, pieprz
Przygotowanie fasolady:
Fasolę wrzucić do dużego garnka, zalać litrem wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować na sporym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować kolejne 30 minut. Dodać posiekane w kostkę cebule, marchewki oraz selery naciowe pokrojone w plasterki, a także pokrojony drobno czosnek, listki laurowe oraz oliwę.
Pomidory rozgnieść widelcem i również dodać do garnka. Przykryć i gotować do miękkości fasoli (ok. 45 minut). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki oraz tymiankiem. Smacznego :)
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam fasolową, teraz na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZupka super - dzięki za ten przepis.
OdpowiedzUsuń