Zupa cytrynowa

Cytrynowa zupa nadaje się na każdą porę roku. W lato przyjemnie smakuje, zimą przypomina o słonecznych wakacjach. Jest świetna na zaskoczenie teściowej ciekawym smakiem.



Składniki potrzebne do przygotowania cytrynowej zupy:
  • Bulion warzywny – 2 litry
  • Cytryna – 2 szt.
  • Żółtko – 3 szt.
  • Śmietana kremówka – 1 szkl
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • świeżo mielony pieprz biały

Przygotowanie zupy cytrynowej:

W dwóch łyżkach zimnej wody mieszamy mąkę, śmietanę i ubijamy aż będzie jednolitą masą. Łączymy z gorącym wywarem, dodajemy skórkę i sok z cytryn (bez pestek) – cały czas mieszamy, zagotowujemy, po czym przez 3 min trzymamy na niewielkim ogniu.

Rozbijamy żółtka, mieszamy na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy, mieszamy dokładnie. Zestawiamy zupę z ognia, ale mieszamy w dalszym ciągu i dodajemy do niej żółtka. Podajemy od razu, najlepiej z ryżem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz