Składniki potrzebne do przygotowania cytrynowej zupy:
- Bulion warzywny – 2 litry
- Cytryna – 2 szt.
- Żółtko – 3 szt.
- Śmietana kremówka – 1 szkl
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- świeżo mielony pieprz biały
Przygotowanie zupy cytrynowej:
W dwóch łyżkach zimnej wody mieszamy mąkę, śmietanę i ubijamy aż będzie jednolitą masą. Łączymy z gorącym wywarem, dodajemy skórkę i sok z cytryn (bez pestek) – cały czas mieszamy, zagotowujemy, po czym przez 3 min trzymamy na niewielkim ogniu.
Rozbijamy żółtka, mieszamy na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy, mieszamy dokładnie. Zestawiamy zupę z ognia, ale mieszamy w dalszym ciągu i dodajemy do niej żółtka. Podajemy od razu, najlepiej z ryżem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz