Risotto z serem taleggio i gruszką

Risotto to typowa włoska potrawa. Można ją przygotować na tysiąc sposobów, z serem talleggio i gruszką będzie smakowało bardzo wytwornie i jest to sposób na ciekawy i elegancki obiad.



Składniki potrzebne do przygotowania risotto:
  • Ryż - Arborio lub Carnaroli - ok 200 g 
  • Ser taleggio - 150 g 
  • Twarde Gruszki – 1-2 szt
  • Bulion warzywny  – 1 litr 
  • Białe wino – 1  kieliszek
  • Masło – 1 łyżka
  • Oliwa -1 -2 łyżki
  • Cebula  - 1 szt
  • Parmezan


Przygotowanie risotto z serem taleggio i gruszką:

Wywar zagrzać, pilnować by cały czas był gorący. Cebulę posiekać, zeszklić lekko na maśle z oliwą na głębokiej patelni. Wsypać ryż, smażyć przez chwilę, następnie podlać białym winem, zaczekać aż odparuje i podlać bulionem – powtarzać czynność kilkakrotnie, przez ok. 20 min.

W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. A pod sam koniec wrzucić pokrojony ser taleggio. Po zdjęciu risotta z ognia dodać odrobinę masła, wymieszać, posypać tartym parmezanem i jeszcze raz wymieszać. Podajemy gorące. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz