Składniki potrzebne do przygotowania risotto:
- Ryż - Arborio lub Carnaroli - ok 200 g
- Ser taleggio - 150 g
- Twarde Gruszki – 1-2 szt
- Bulion warzywny – 1 litr
- Białe wino – 1 kieliszek
- Masło – 1 łyżka
- Oliwa -1 -2 łyżki
- Cebula - 1 szt
- Parmezan
Przygotowanie risotto z serem taleggio i gruszką:
Wywar zagrzać, pilnować by cały czas był gorący. Cebulę posiekać, zeszklić lekko na maśle z oliwą na głębokiej patelni. Wsypać ryż, smażyć przez chwilę, następnie podlać białym winem, zaczekać aż odparuje i podlać bulionem – powtarzać czynność kilkakrotnie, przez ok. 20 min.
W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. A pod sam koniec wrzucić pokrojony ser taleggio. Po zdjęciu risotta z ognia dodać odrobinę masła, wymieszać, posypać tartym parmezanem i jeszcze raz wymieszać. Podajemy gorące. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz