Pyszne bułeczki pomidorowe

To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis zadziwia swoim smakiem i pomysłowością. Jest świetny gdy pojawią się niespodziewani goście lub gdy mamy ochotę na coś dobrego.



Składniki potrzebne do przygotowanie pomidorowych bułeczek:
  • Bułki – 4 szt.
  • Pomidor – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Jajka – 4 szt.
  • Masło – 2 łyżki
  • Sałata / seler naciowy – do ozdobienia
  • Tymianek, sól, pieprz
  • trochę oleju do posmarowania


Przygotowanie bułeczek pomidorowych:

Bułki przekroić na 1/3 wysokości, wyjąć środek i razem z wierzchami zalać mlekiem. Pozostałe części wewnątrz i zewnątrz posmarować masłem, wstawić do lodówki. Usmażyć cebulę na odrobinie masła. Gdy cebula będzie zeszklona dodać obrane pomidory bez pestek – zasmażać chwilę mieszając często. Dodać namaczaną bułkę razem z mlekiem – ciągle smażąc na małym ogniu, do momentu aż staną się jednolitą masą.

Doprawić na pikantnie. Masę przełożyć do schłodzonych części, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.  Zrobić niewielkie zagłębienie w każdej bułce, wbić jajko, przyprawić. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na 10-12 min, aż jajko lekko się zetnie. Podawajemy ciepłe, najlepiej na ogrzanych talerzach wyłożonych zieleniną. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz