To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis zadziwia swoim smakiem i pomysłowością. Jest świetny gdy pojawią się niespodziewani goście lub gdy mamy ochotę na coś dobrego.
Składniki potrzebne do przygotowanie pomidorowych bułeczek:
- Bułki – 4 szt.
- Pomidor – 2 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Jajka – 4 szt.
- Masło – 2 łyżki
- Sałata / seler naciowy – do ozdobienia
- Tymianek, sól, pieprz
- trochę oleju do posmarowania
Przygotowanie bułeczek pomidorowych:
Bułki przekroić na 1/3 wysokości, wyjąć środek i razem z wierzchami zalać mlekiem. Pozostałe części wewnątrz i zewnątrz posmarować masłem, wstawić do lodówki. Usmażyć cebulę na odrobinie masła. Gdy cebula będzie zeszklona dodać obrane pomidory bez pestek – zasmażać chwilę mieszając często. Dodać namaczaną bułkę razem z mlekiem – ciągle smażąc na małym ogniu, do momentu aż staną się jednolitą masą.
Doprawić na pikantnie. Masę przełożyć do schłodzonych części, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Zrobić niewielkie zagłębienie w każdej bułce, wbić jajko, przyprawić. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na 10-12 min, aż jajko lekko się zetnie. Podawajemy ciepłe, najlepiej na ogrzanych talerzach wyłożonych zieleniną. Smacznego :)
Doprawić na pikantnie. Masę przełożyć do schłodzonych części, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Zrobić niewielkie zagłębienie w każdej bułce, wbić jajko, przyprawić. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na 10-12 min, aż jajko lekko się zetnie. Podawajemy ciepłe, najlepiej na ogrzanych talerzach wyłożonych zieleniną. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz