Jest to moja ulubiona wersja pomidorówki. Wreszcie bez ryżu! Nic nie mam do ryżu, ale już nieraz mi się przejadał. A tutaj mamy ciekawszą wersję :)
Składniki potrzebne do przygotowania toskańskiej pomidorówki:
- Ciabatta – ½ szt
- Oliwa - 3 łyżki
- Cebula - 1 szt
- Czosnek – 2 ząbki
- Krojone pomidory – 1 puszka
- Pomidory obrane – 2 szt
- Przecier pomidorowy – ¾ szkl
- Fasolka flageolet - 1 puszka
- Bulion warzywny – 1 szkl
- Sól, pieprz
- Ostra papryka - szczypta
- Suszona bazylia - 1 łyżeczka
- Świeża bazylia
Przygotowanie toskańskiej zupy pomidorowej:
Ciabattę pokroić w kostkę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec aż będzie chrupiąca. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek – umażyć. Dodać pomidory z puszki i świeże, przecier oraz fasolkę.
Podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wsypać bazylię świeżą, posiekaną i suszoną. Dodać 3/4 porcji ciabatty i gotować przez ok. 5 min. Przełożyć do miseczek. Posypać resztą ciabatty i udekorować listkami bazylii. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz