Toskańska zupa pomidorowa

Jest to moja ulubiona wersja pomidorówki. Wreszcie bez ryżu! Nic nie mam do ryżu, ale już nieraz mi się przejadał. A tutaj mamy ciekawszą wersję :)



Składniki potrzebne do przygotowania toskańskiej pomidorówki:
  • Ciabatta – ½ szt
  • Oliwa - 3 łyżki 
  • Cebula  - 1 szt
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Krojone pomidory – 1 puszka
  • Pomidory obrane – 2 szt
  • Przecier pomidorowy – ¾ szkl
  • Fasolka flageolet - 1 puszka
  • Bulion warzywny – 1 szkl
  • Sól, pieprz
  • Ostra papryka - szczypta
  • Suszona bazylia - 1 łyżeczka
  • Świeża bazylia


Przygotowanie toskańskiej zupy pomidorowej:

Ciabattę pokroić w kostkę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec aż będzie chrupiąca. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek – umażyć. Dodać pomidory z puszki i świeże, przecier oraz fasolkę.

Podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i papryką.  Wsypać bazylię świeżą, posiekaną i suszoną. Dodać 3/4 porcji ciabatty i gotować przez ok. 5 min. Przełożyć do miseczek. Posypać resztą ciabatty i udekorować listkami bazylii. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz