Ziemniaki karahi

Ziemniaki karahi to ciekawa wersja młodych ziemniaczków. Jeżeli lubisz mocne, intensywne smaki z nutką orientalną - to będą idealne dla Ciebie.



Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków karahi:
  • Młode ziemniaki – 8 szt
  • Cebula – 2 szt
  • Świeży imbir – 2 cm
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Suszone pokruszone chilli – 2 szt
  • Liście curry – 3 szt
  • Nasiona cebuli, gorczycy – ½ łyżecz
  • Kminek – 1 łyż
  • Papryczka chilli – 1 szt
  • Gorczyca – 2 łyż
  • Kolendra – 2 łyż
  • Sól

Przygotowanie ziemniaków karahi:

W woku lub patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić kminek, nasiona cebuli i gorczycy, suszone pokruszone chilli, liście curry i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty imbir i smażyć kolejną minutę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i nadal smażyć przez ok. 5 minut do chwili, gdy cebula zrobi się złotobrązowa.

Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, posiekaną czerwoną chilli oraz dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Podawać na gorąco. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz