Ziemniaki karahi to ciekawa wersja młodych ziemniaczków. Jeżeli lubisz mocne, intensywne smaki z nutką orientalną - to będą idealne dla Ciebie.
Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków karahi:
- Młode ziemniaki – 8 szt
- Cebula – 2 szt
- Świeży imbir – 2 cm
- Czosnek – 3 ząbki
- Suszone pokruszone chilli – 2 szt
- Liście curry – 3 szt
- Nasiona cebuli, gorczycy – ½ łyżecz
- Kminek – 1 łyż
- Papryczka chilli – 1 szt
- Gorczyca – 2 łyż
- Kolendra – 2 łyż
- Sól
Przygotowanie ziemniaków karahi:
W woku lub patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić kminek, nasiona cebuli i gorczycy, suszone pokruszone chilli, liście curry i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty imbir i smażyć kolejną minutę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i nadal smażyć przez ok. 5 minut do chwili, gdy cebula zrobi się złotobrązowa.
Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, posiekaną czerwoną chilli oraz dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Podawać na gorąco. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz