Paprykowe risotto z soczewicą

Po risottcie z serem taleggio i gruszką nadszedł czas na wersję z papryką oraz soczewicą. Sami sprawdźcie co z wychodzi z takiego połączenia.


Składniki potrzebne do przygotowania risotto z papryką i soczewicą:

  • Papryka czerwona i żółta – 2 szt.
  • Bulion warzywny - 1 litr
  • Cebula  - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek  
  • Cytryna (skórka i sok)  – ½ szt.
  • Ryż z czerwoną soczewicą – 1 szkl
  • Białe wino – ½ szkl
  • Mielona gałka muszkatołowa - troszkę
  • Ostra papryka – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Starty parmezan -  3 łyżki
  • Pietruszka - kilka łyżek 
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie paprykowego risotto z soczewicą:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, włożyć do niego papryki. Piec do momentu, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Przełożyć do woreczka foliowego. Wyjąć, a gdy ostygną, obrać i usunąć nasiona.  Pokroić w małą kostkę. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać ryż z soczewicą, wino oraz skórkę i sok z cytryny.

Gotować przez 3-4 min. cały czas mieszając. Wrzucić paprykę i podlać 1/3 bulionu. Gotować często mieszając i dolewając bulion gdy wyparuje. Gdy ryż będzie miękki, doprawić solą, pieprzem, gałką i papryką. Dodać posiekaną natkę i parmezan, wymieszać, podgrzewać przez 3-4 min. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz