Po risottcie z serem taleggio i gruszką nadszedł czas na wersję z papryką oraz soczewicą. Sami sprawdźcie co z wychodzi z takiego połączenia.
Składniki potrzebne do przygotowania risotto z papryką i soczewicą:
- Papryka czerwona i żółta – 2 szt.
- Bulion warzywny - 1 litr
- Cebula - 1 szt
- Czosnek - 1 ząbek
- Cytryna (skórka i sok) – ½ szt.
- Ryż z czerwoną soczewicą – 1 szkl
- Białe wino – ½ szkl
- Mielona gałka muszkatołowa - troszkę
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Starty parmezan - 3 łyżki
- Pietruszka - kilka łyżek
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie paprykowego risotto z soczewicą:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, włożyć do niego papryki. Piec do momentu, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Przełożyć do woreczka foliowego. Wyjąć, a gdy ostygną, obrać i usunąć nasiona. Pokroić w małą kostkę. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać ryż z soczewicą, wino oraz skórkę i sok z cytryny.
Gotować przez 3-4 min. cały czas mieszając. Wrzucić paprykę i podlać 1/3 bulionu. Gotować często mieszając i dolewając bulion gdy wyparuje. Gdy ryż będzie miękki, doprawić solą, pieprzem, gałką i papryką. Dodać posiekaną natkę i parmezan, wymieszać, podgrzewać przez 3-4 min. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz