Pulao z pomidorami i szpinakiem

Bardzo lubię zrobić pulao w pochmurne i chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i sprawia, że człowiek ma siłę na resztę dnia.




Składniki potrzebne do przygotowania pulao:

  • Brązowy ryż basmati – 200g
  • Pomidor – 3szt
  • Świeży  szpinak – 250g
  • Marchewka – 2 szt
  • Cebula – 1 szt
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Niesolone orzechy nerkowca – 50g
  • Olej – 2 łyżki
  • Masło – 1 łyżki
  • Mielona kolendra -  1 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczki
  • Bulion warzywny – 1 szklanka
  • Sól, pieprz


Przygotowanie pulao ze szpinakiem i pomidorami:

Ryż dokładnie umyć, wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie odsączyć, wrzucić do dużego rondla i zalać wodą, lekko osolić. Zagotować i dalej gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 4 minuty. Wrzucić obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych, a następnie posiekanych pomidorów.

Dusić kolejne 5 minut. Dodać odsączony ryż, dokładnie wymieszać i razem podgrzewać przez 2 minuty. Dodać kolendre i kminek oraz sól i pieprz, a także marchewki pokrojone w słupki wielkości zapałek. Wlać bulion. Dokładnie wymieszać. Wrzucić umyte, odsączone, pozbawione ogonków liście szpinaku i dusić aż zmiękną. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni bez tłuszczu. Każdą porcję pulao posypać prażonymi orzechami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz