Bardzo lubię zrobić pulao w pochmurne i chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i sprawia, że człowiek ma siłę na resztę dnia.
Składniki potrzebne do przygotowania pulao:
- Brązowy ryż basmati – 200g
- Pomidor – 3szt
- Świeży szpinak – 250g
- Marchewka – 2 szt
- Cebula – 1 szt
- Czosnek – 3 ząbki
- Niesolone orzechy nerkowca – 50g
- Olej – 2 łyżki
- Masło – 1 łyżki
- Mielona kolendra - 1 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1 łyżeczki
- Bulion warzywny – 1 szklanka
- Sól, pieprz
Przygotowanie pulao ze szpinakiem i pomidorami:
Ryż dokładnie umyć, wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie odsączyć, wrzucić do dużego rondla i zalać wodą, lekko osolić. Zagotować i dalej gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 4 minuty. Wrzucić obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych, a następnie posiekanych pomidorów.
Dusić kolejne 5 minut. Dodać odsączony ryż, dokładnie wymieszać i razem podgrzewać przez 2 minuty. Dodać kolendre i kminek oraz sól i pieprz, a także marchewki pokrojone w słupki wielkości zapałek. Wlać bulion. Dokładnie wymieszać. Wrzucić umyte, odsączone, pozbawione ogonków liście szpinaku i dusić aż zmiękną. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni bez tłuszczu. Każdą porcję pulao posypać prażonymi orzechami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz