Karczochy duszone w oliwie

Duszone karczochy to delikatne, ale bardzo syte danie, które nadaje się na każdą okazję. Warto co jakiś czas spróbować smaku duszonych karczochów.



Składniki potrzebne do przygotowania duszonych karczochów:

  • Karczochy – 5-6 szt
  • Oliwa z oliwek – 1 i ½  do 2 szkl
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Liść laurowy – 2 szt
  • Suszony tymianek, rozmaryn
  • Sól, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie karczochów duszonych w oliwie:

Karczochy umyć, odciąć łodygi. Każdy przeciąć na pół, usunąć twarde wierzchni liście i niejadalne części ze środka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać nieco soli, ząbki czosnku oraz liści laurowe, a także gałązki suszonych ziół.

Wrzucić karczochy i dusić ok. pół godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy wnętrze karczochów jest już miękkie, wyjąć je, odsączyć z nadmiaru oliwy, po czym podawać posypane obficie startym parmezanem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz