Duszone karczochy to delikatne, ale bardzo syte danie, które nadaje się na każdą okazję. Warto co jakiś czas spróbować smaku duszonych karczochów.
Składniki potrzebne do przygotowania duszonych karczochów:
- Karczochy – 5-6 szt
- Oliwa z oliwek – 1 i ½ do 2 szkl
- Czosnek – 3 ząbki
- Liść laurowy – 2 szt
- Suszony tymianek, rozmaryn
- Sól, pieprz
- parmezan
Przygotowanie karczochów duszonych w oliwie:
Karczochy umyć, odciąć łodygi. Każdy przeciąć na pół, usunąć twarde wierzchni liście i niejadalne części ze środka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać nieco soli, ząbki czosnku oraz liści laurowe, a także gałązki suszonych ziół.
Wrzucić karczochy i dusić ok. pół godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy wnętrze karczochów jest już miękkie, wyjąć je, odsączyć z nadmiaru oliwy, po czym podawać posypane obficie startym parmezanem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz