Rabarbar zawsze kojarzył mi się z wakacjami i tym ciężkim do opisania kwaskowo-słodkim smakiem. W połączeniu ze śmietaną kremówką powstaje genialny krem rabarbarowy, który idealnie nadaje się na deser.
Składniki potrzebne do przygotowania rabarbarowego kremu:
- Rabarbar (malinowy) – 50 dag
- Galaretka – 1 szt.
- Goździki – 2 szt.
- Śmietana kremówka – 2 szkl
- Cukier – ½ szkl
- Syrop malinowy – 1 szkl
- Skórka cytrynowa – 1 szt.
- Woda – 2 szkl
Przygotowanie kremu z rabarbaru:
Rabarbar umyć, pokroić w kosteczkę razem ze skórką. Do zagotowanej wody wsypać cukier, syrop malinowy, skórkę cytryny i goździki. Zagotować. Następnie dodać do tej wody rabarbar i gotować 4-5 min.
Zdjąć z ognia, wyjąć skórkę i goździki, za to dodać galaretkę, wymieszać dokładnie – odstawić. Ubić śmietanę i ostrożnie połączyć z pozostałą, chłodną już częścią kremu. Przełożyć do wychłodzonych pucharków. Można przybrać owocami lub konfiturami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz