Krem rabarbarowy - słodki deser

Rabarbar zawsze kojarzył mi się z wakacjami i tym ciężkim do opisania kwaskowo-słodkim smakiem. W połączeniu ze śmietaną kremówką powstaje genialny krem rabarbarowy, który idealnie nadaje się na deser.



Składniki potrzebne do przygotowania rabarbarowego kremu:

  • Rabarbar (malinowy) – 50 dag
  • Galaretka – 1 szt.
  • Goździki – 2 szt.
  • Śmietana kremówka – 2 szkl
  • Cukier – ½ szkl
  • Syrop malinowy – 1 szkl
  • Skórka cytrynowa – 1 szt.
  • Woda – 2 szkl



Przygotowanie kremu z rabarbaru:

Rabarbar umyć, pokroić w kosteczkę razem ze skórką. Do zagotowanej wody wsypać cukier, syrop malinowy, skórkę cytryny i goździki. Zagotować. Następnie dodać do tej wody rabarbar i gotować 4-5 min.

Zdjąć z ognia, wyjąć skórkę i goździki, za to dodać galaretkę, wymieszać dokładnie – odstawić. Ubić śmietanę i ostrożnie połączyć z pozostałą, chłodną już częścią  kremu. Przełożyć do wychłodzonych pucharków. Można przybrać owocami lub konfiturami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz