Ratatouille (Ratatuj) - czyli francuski gulasz warzywny

Chyba każdy, kto widział film animowany "Ratatuj" chciał spróbować tytułowego dania. Jego przygotowanie nie jest trudne, a ten tradycyjny gulasz prosto z Prowansji zasmakuje każdemu.



Składniki potrzebne do przygotowania Ratatouille:

3-4 dojrzałe pomidory

2 czerwone papryki

2 cebule

2 cukinie

1 duży bakłażan

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

tymianek

oliwa z oliwek

sól

pieprz


[Listonic]


Przygotowanie Ratatouille:

Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej polać je wrzątkiem, skórka z łatwością odejdzie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrajoną w plastry cebulę i paprykę pokrajoną w cienkie paski. Smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory, które kroimy w dość duże kawałki. Po 2-3 minutach wrzucamy cukinię pokrojaną w plasterki, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i resztę przypraw.

Ratatouille można podawać samo, z ryżem albo z bagietką. Wyśmienicie nadaje się zarówno na danie główne, jak i dodatek do obiadu. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ratatuj jest jednym z najfajniejszych potraw jeśli nie wiesz co zrobić, ale masz pełną lodówkę.

    Polecam wersję z gotowanym makaronem rurki.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast liścia laurowego zielona papryka... a gdzie są zioła prowansalskie ?? bez tego nie ma Ratatouille .......

    OdpowiedzUsuń