Składniki potrzebne do przygotowania Ratatouille:
3-4 dojrzałe pomidory
2 cebule
1 duży bakłażan
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
tymianek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
[Listonic]
Przygotowanie Ratatouille:
Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej polać je wrzątkiem, skórka z łatwością odejdzie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrajoną w plastry cebulę i paprykę pokrajoną w cienkie paski. Smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory, które kroimy w dość duże kawałki. Po 2-3 minutach wrzucamy cukinię pokrojaną w plasterki, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i resztę przypraw.
Ratatouille można podawać samo, z ryżem albo z bagietką. Wyśmienicie nadaje się zarówno na danie główne, jak i dodatek do obiadu. Smacznego :)
Ratatuj jest jednym z najfajniejszych potraw jeśli nie wiesz co zrobić, ale masz pełną lodówkę.
OdpowiedzUsuńPolecam wersję z gotowanym makaronem rurki.
Pozdrawiam.
zamiast liścia laurowego zielona papryka... a gdzie są zioła prowansalskie ?? bez tego nie ma Ratatouille .......
OdpowiedzUsuń