Jabłecznik z budyniem

Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Dlaczego? Ponieważ robi się bardzo szybko :) A potem znika jeszcze szybciej. Legenda głosi, że jabłecznik z budyniem jest najlepszy na drugi dzień. Szczerze powiedziawszy nie miałem jeszcze szansy tego sprawdzić :)
Zamiast jabłek można oczywiście użyć innych owoców, ja czasami z braku jabłek pod ręką biorę miękkie gruszki albo brzoskwinie.

Ciasto z budyniem przepis


Składniki potrzebne do przygotowania jabłecznika z budyniem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny do pieczenia
  • 2 żółtka + całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek lub innych owoców
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 1-3 łyżki cukru do smaku


Przygotowanie jabłecznika z budyniem:

Z mąki, cukru pudru, masła, jajek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Najlepiej jest włożyć ciasto do zamrażarki na mniej więcej godzinę - ale jeżeli nam się spieszy to spokojnie można użyć ciepłego ciasta. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy je większą kulką ciasta (zimnym rozwałkowanym, ciepłe ja najczęściej rwę na kawałeczki i uklepuję obok siebie). W międzyczasie gotujemy budyń.

Wykładamy na ciasto obrane i pokrojone w kawałeczki jabłka, posypujemy cukrem. Jabłek nie uciera się na tarce, bo ciasto wyjdzie bardzo mokre. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Mniejszą kulkę ciasta trzemy na tarce (zimną) lub rwiemy w małe płaskie kawałeczki (ciepłe) i kładziemy na jabłkach z budyniem. Jabłecznik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. mniam :) chociaz margaryny odradzalabym uzywac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    czy będziesz zamieszczać jeszcze jakieś wpisy na blogu? Od czasu do czasu jadam posiłki jakie opisujesz i ani razu się nie zawiodłem!

    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mnie trochę wena opuściła :)
    Ale obiecuję, że kolejne przepisy niebawem się pojawią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, da się Pan/Pani zaprosić do społeczności kulinarnej?
    link:
    https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199
    Zapraszam i proszę poczytać informacje pod kategoriami, wrzucić kilka przepisów do działów .. taka mała reklama dla blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń