Jednym z moich ulubionych produktów serwowanych w pewnej restauracji wegetariańskiej jest marchewkowe ciasto. Jadam tam niezmiernie rzadko, wolę takie przysmaki zrobić sam w domu - ku uciesze Moniki :)
Składniki potrzebne do przygotowania marchewkowego ciasta:
- Marchewka - 6 szt.
- Pszenna mąka – 2 szkl.
- Cukier – 1 i ½ szkl.
- Soda – 1 łyżka
- Jajka – 5 szt
- Cynamon – ½ łyżeczki
- Skórka pomarańczowa – 1 łyżka
- Olej – 1 szkl
- Orzechy (laskowe lub włoskie) – 1 łyżka
- Trochę masła
- Sól, bułka tarta
Przygotowanie ciasta z marchwii:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do misy miksera a żółtka do miski. Wsypać do miski startą marchewkę, dodać cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Do białek wsypać szczyptę soli. Ubić je mikserem na sztywną pianę. Przełożyć ją do miski z marchewkową masą.
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je na blaszkę, którą wcześniej musisz posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Włóż do niego blaszkę na około 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie, pokrój je na trójkąty. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz