Kasza gryczana na słodko

Dziś chciałem przygotować coś nietypowego i ekstrawaganckiego. Poratował mnie Zbigniew Kurleto, którego przepis znalazłem w dodatku do Wyborczej "Palce Lizać". Kasza gryczana po wielkopolsku to prawdziwa rozpusta - ale myślę, że warto spróbować. Przypomina trochę kutię - ale z kaszą gryczaną smak jest niepowtarzalny.


Składniki potrzebne do przygotowania kaszy gryczanej na słodko:

  • kasza gryczana - 500 gram
  • masło - 200 gram
  • suszone śliwki - 100 gram
  • czerwone wytrawne wino - 200 ml
  • rodzynki - 100 gram
  • płatki migdałowe - 50 gram
  • orzechy włoskie - 100 gram
  • miód - 100 gram
  • 400 gram konfitury wiśniowej lub żurawinowej
  • sól

Przygotowanie kaszy gryczanej po wielkopolsku:

Śliwki zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny. Kaszę opłukujemy trzy razy w zimnej wodzie, zalewamy litrem wody i gotujemy na sypko. Dodajemy masło, mieszamy i przykryte odstawiamy. Namoczone śliwki wstawiamy do garnka z wodą, gotujemy do momentu gdy zacznie wrzeć i trzymamy jeszcze 3-4 minuty - następnie odcedzamy.

Gdy kasza ostygnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, dodajemy rodzynki, płatki migdałowe, orzechy oraz doprawiamy solą i miodem. Podajemy z konfiturą. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz