Warzywa z wędzonym tofu

Wędzone tofu świetnie komponuje się z warzywami i nawet w środku zimy potrafi przypomnieć smak lata.



Składniki potrzebne do przygotowania warzyw z wędzonym tofu:
  • Marchewka – 2 szt
  • Kapusta pekińska – pół
  • Seler naciowy – 4 łodygi
  • Cebula – 2 szt
  • Wędzony ser tofu – 250g
  • imbir, mielona kolendra, sos sojowy
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kolendra - do przybrania
  • Sól, pieprz
  • Olej - do smażenia


Przygotowanie warzyw z wędzonym tofu:

W woku rozgrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosnek oraz pół łyżeczki imbiru i smażyć przez minutę. Następnie dodać pokrojoną cebulę i marchewkę pokrojoną w słupki. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone w małe kawałki łodygi selera naciowego oraz poszatkowaną kapustę pekińską oraz 2 łyżki sosu sojowego.

Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut, raz na jakiś czas mieszając, po czym dodać pokrojony w kawałki ser tofu i doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz ewentualnie sosem sojowym. Każdą porcję ozdabiać gałązkami świeżej kolendry. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz