Wędzone tofu świetnie komponuje się z warzywami i nawet w środku zimy potrafi przypomnieć smak lata.
Składniki potrzebne do przygotowania warzyw z wędzonym tofu:
- Marchewka – 2 szt
- Kapusta pekińska – pół
- Seler naciowy – 4 łodygi
- Cebula – 2 szt
- Wędzony ser tofu – 250g
- imbir, mielona kolendra, sos sojowy
- Czosnek – 2 ząbki
- Kolendra - do przybrania
- Sól, pieprz
- Olej - do smażenia
Przygotowanie warzyw z wędzonym tofu:
W woku rozgrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosnek oraz pół łyżeczki imbiru i smażyć przez minutę. Następnie dodać pokrojoną cebulę i marchewkę pokrojoną w słupki. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone w małe kawałki łodygi selera naciowego oraz poszatkowaną kapustę pekińską oraz 2 łyżki sosu sojowego.
Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut, raz na jakiś czas mieszając, po czym dodać pokrojony w kawałki ser tofu i doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz ewentualnie sosem sojowym. Każdą porcję ozdabiać gałązkami świeżej kolendry. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz