Tym razem coś na słodko i bardzo tucząco - krem kawowy. Ale czego się nie robi dla odrobiny przyjemności. Po ciężkim tygodniu warto zgrzeszyć :)
Składniki potrzebne do przygotowania kawowego kremu:
- Tłuste mleko – 1 szkl
- Śmietana kremówka – 1 szkl
- Jajka – 4 szt.
- Cukier puder – ½ szkl
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- Kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
- Coś zamiast żelatyny (np. Agar-Agar) – 1 łyżeczka
- Cukier puder - 1 łyżeczka
- odrobina soli – do ubijania piany
Przygotowanie kremu kawowego:
Rozpuścić kawę w 3 łyżkach wrzącej wody, wychłodzić. Agar-Agar wymieszać w łyżce wody, odstawić do napęcznienia. Utrzeć żółtka jaj z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnego mleka, a pozostałą ilość mleka zgotować, dodać wcześniej wymieszaną mąkę – całość zagotować i trzymać ok. 1 min na ogniu.
Do chłodnej masy dodać również chłodną kawę, utarte żółtka, napęczniałą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić śmietanę, oddzielnie ubić białka z odrobiną cukru pudru i soli. Połączyć dokładnie z ubitymi produktami chłodną kawę. Przełożyć masę do pucharków, schłodzić. Wierzch można ozdobić startą czekoladą. Smacznego :)
hmmmm. przecież żelatyna nie jest składnikiem wege, więc ciężko nazważ ten przepis wegetariańskim
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłem przepis. Jestem wegetarianinem z przymusu, więc nie zawsze wyłapię takie niuanse.
OdpowiedzUsuńZamiast żelatyny można użyć np. Agar-Agar, który jest robiony z wodorostów.