Krem kawowy

Tym razem coś na słodko i bardzo tucząco - krem kawowy. Ale czego się nie robi dla odrobiny przyjemności. Po ciężkim tygodniu warto zgrzeszyć :)



Składniki potrzebne do przygotowania kawowego kremu:

  • Tłuste mleko – 1 szkl
  • Śmietana kremówka – 1 szkl
  • Jajka – 4 szt.
  • Cukier puder – ½ szkl
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • Kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
  • Coś zamiast żelatyny (np. Agar-Agar) – 1 łyżeczka
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
  • odrobina soli – do ubijania piany


Przygotowanie kremu kawowego:

Rozpuścić kawę w 3 łyżkach wrzącej wody, wychłodzić. Agar-Agar wymieszać w łyżce wody, odstawić do napęcznienia. Utrzeć żółtka jaj z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnego mleka, a pozostałą ilość mleka zgotować, dodać wcześniej wymieszaną mąkę – całość zagotować i trzymać ok. 1 min na ogniu.

Do chłodnej masy dodać również chłodną kawę, utarte żółtka, napęczniałą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić śmietanę, oddzielnie ubić białka z odrobiną cukru pudru i soli. Połączyć  dokładnie z ubitymi produktami chłodną kawę. Przełożyć masę do pucharków, schłodzić. Wierzch można ozdobić startą czekoladą. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. hmmmm. przecież żelatyna nie jest składnikiem wege, więc ciężko nazważ ten przepis wegetariańskim

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłem przepis. Jestem wegetarianinem z przymusu, więc nie zawsze wyłapię takie niuanse.
    Zamiast żelatyny można użyć np. Agar-Agar, który jest robiony z wodorostów.

    OdpowiedzUsuń