Pananella - włoska sałatka

To fajna włoska sałatka, która idealnie nadaje się na późną kolację.


Składniki potrzebne do przygotowania pananelli:

  • Pszenny chleb – 2 kromki
  • Czosnek - 2 ząbki 
  • Masło – 1 łyżka 
  • Pomidor – 2 szt
  • Czerwona papryka – 1 szt
  • Mała cebula – 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Bazylia, oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie włoskiej sałatki pananella:

Chleb pokroić w dużą kostkę. Czosnek wycisnąć. Rozpuścić masło, zrumienić chleb i czosnek.

Usunąć gniazda nasienne z papryk. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w plastry. Paprykę, cebulę i pomidory wymieszać. Doprawiamy do smaku. Wsypujemy grzanki. Zioła umyć, osuszyć, posiekać listki. Wsypać do sałatki. Skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz