Quiche wegetariańskie

Quiche to placek z kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym zalany masą jajeczno-śmietanową. To lekki, a zarazem syty posiłek, którego nadzienie możemy zmieniać w zależności o dostępności produktów oraz pomysłu.



Składniki potrzebne do przygotowania quiche warzywnego:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 dag pieczarek
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 duże pory
  • 10 dag sera żółtego
  • jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • olej z winogron, masło
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz


Przygotowanie quiche wegetariańskiego:
Okrągłą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy francuskie ciasto. Układamy tak by wystawało 2-3 centymetry. Pokrojone pieczarki i białą część pora (pokrojoną w plasterki) smażymy kilka minut na łyżce oleju, tak by odparowały. Doprawiamy je do smaku. Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Ser trzemy na tarce (grube oczka), a jajko roztrzepujemy ze śmietaną i delikatnie solimy.
Gotowe pieczarki z porem układamy na cieście, na to kładziemy szpinak, zalewamy delikatnie jajkiem ze śmietaną i na sam koniec posypujemy żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około pół godziny. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zrobiłam i wyszło świetnie. Bardzo prosty, szybki i smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń