Składniki potrzebne do przygotowania quiche warzywnego:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 50 dag pieczarek
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 duże pory
- 10 dag sera żółtego
- jajko
- 200 ml śmietany 18%
- olej z winogron, masło
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie quiche wegetariańskiego:
Okrągłą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy francuskie ciasto. Układamy tak by wystawało 2-3 centymetry. Pokrojone pieczarki i białą część pora (pokrojoną w plasterki) smażymy kilka minut na łyżce oleju, tak by odparowały. Doprawiamy je do smaku. Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Ser trzemy na tarce (grube oczka), a jajko roztrzepujemy ze śmietaną i delikatnie solimy.
Gotowe pieczarki z porem układamy na cieście, na to kładziemy szpinak, zalewamy delikatnie jajkiem ze śmietaną i na sam koniec posypujemy żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około pół godziny. Smacznego :)
Zrobiłam i wyszło świetnie. Bardzo prosty, szybki i smaczny przepis!
OdpowiedzUsuń