Grecki garnek z ziemniakami

Grecja kojarzona jest nie tylko z mięsnymi potrawami. Jednym z wegetariańskich przysmaków jest grecki garnek - świetna, sycąca potrawa.



Składniki potrzebne do przygotowania garnka greckiego:

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Cebula – 2 szt
  • Cukinia – 3 szt
  • Pomidory – 250g
  • Ser feta – 100g
  • Gęsta  śmietana – 100g
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Olej – 2 łyż
  • Sól, pieprz
  • oregano, cynamon 


Przygotowanie greckiego garnka z ziemniakami:

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki. Ziemniaki posypać przyprawami. Rondel przykryć i na małym ogniu dusić ziemniaki do miękkości.

Cukinię pokroić na plastry, wrzucić do garnka, posypać przyprawami. Po kilku minutach wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Ser feta zmiksować ze śmietaną i każdą porcje dekorować łyżką masy. Całość można zapiec przez kilkanaście minut, lub jeść od razu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz