Grecja kojarzona jest nie tylko z mięsnymi potrawami. Jednym z wegetariańskich przysmaków jest grecki garnek - świetna, sycąca potrawa.
Składniki potrzebne do przygotowania garnka greckiego:
- Ziemniaki – 1 kg
- Cebula – 2 szt
- Cukinia – 3 szt
- Pomidory – 250g
- Ser feta – 100g
- Gęsta śmietana – 100g
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Olej – 2 łyż
- Sól, pieprz
- oregano, cynamon
Przygotowanie greckiego garnka z ziemniakami:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki. Ziemniaki posypać przyprawami. Rondel przykryć i na małym ogniu dusić ziemniaki do miękkości.
Cukinię pokroić na plastry, wrzucić do garnka, posypać przyprawami. Po kilku minutach wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Ser feta zmiksować ze śmietaną i każdą porcje dekorować łyżką masy. Całość można zapiec przez kilkanaście minut, lub jeść od razu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz