Ciastka maślane

Maślane ciasteczka - ich jedyną wadą jest to, że kończą się zawsze za szybko. Poza tym zawsze warto sprawić sobie odrobinę przyjemności, na przykład właśnie takim smakołykiem.



Składniki potrzebne do przygotowania ciastek maślanych:

  • Masło – 100g
  • Cukier – 200g
  • Jajko
  • Laska wanilii
  • Brandy – 2 łyżki
  • Mąka – 300g
  • Proszek do pieczenia – pół łyżki
  • Sól

Przygotowanie maślanych ciasteczek:

Ubić masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i miksować krótko, tylko aż składniki się połączą. Podzielić na dwa placki, zawinąć w folię i schłodzić.

Rozwałkować, aby miały grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasteczka powinny nabrać złocistego koloru. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz