Maślane ciasteczka - ich jedyną wadą jest to, że kończą się zawsze za szybko. Poza tym zawsze warto sprawić sobie odrobinę przyjemności, na przykład właśnie takim smakołykiem.
Składniki potrzebne do przygotowania ciastek maślanych:
- Masło – 100g
- Cukier – 200g
- Jajko
- Laska wanilii
- Brandy – 2 łyżki
- Mąka – 300g
- Proszek do pieczenia – pół łyżki
- Sól
Przygotowanie maślanych ciasteczek:
Ubić masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i miksować krótko, tylko aż składniki się połączą. Podzielić na dwa placki, zawinąć w folię i schłodzić.
Rozwałkować, aby miały grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasteczka powinny nabrać złocistego koloru. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz