Brokułowy krem z fetą

Jeżeli mamy już gotowy bulion (np. wyjęty z zamrażarki) to przygotowanie kremu z brokuł nie będzie czasochłonne. A feta doda mu odpowiedniego, lekko ostrego aromatu.



Składniki potrzebne do przygotowania kremu brokułowego z fetą:
  • Brokuły - 400 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ziemniak
  • Ser feta - 100 g
  • Bulion warzywny - 1 litr
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Przygotowanie brokułowego kremu z fetą:

Podzielone brokuły opłukać, czosnek obrać. Obranego ziemniaka pokroić w kostkę, zalać połową bulionu i gotować 10 minut. Dodać brokuły. Wsypać szczyptę cukru oraz soli. Gotować jeszcze 8-10 min.

Kilka różyczek brokuła wyjąć, a resztę zmiksować z czosnkiem, dodać resztę bulionu. Doprawić gałką, solą oraz pieprzem. Podawać z odłożonymi różyczkami brokułów i fetą pokrojoną w kostkę lub rozgniecioną. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zupy-kremy, a z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej to już w ogóle coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń