Zupa z soczewicy

Choć moczenie soczewicy trwa długo, to warto zrobić sobie taką przyjemność od czasu do czasu.



Składniki potrzebne do przygotowania zupy z soczewicy:

  • 0,5 szkl. soczewicy
  • 2 selery naciowe (łodygi)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 szkl. wody
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy z soczewicy:

Soczewicę należy przez noc moczyć w wodzie.
Paprykę, cebulę oraz selera kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy. Wszystko wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy z oliwek oraz wyciśniętym czosnkiem. Dusimy dopóki nie staną się miękkie.

Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy namoczoną soczewicę, bulion warzywny, liście laurowe, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Następnie gotujemy dopóki soczewica nie stanie się miękka. W razie potrzeby dodajemy wody - soczewica może jej sporo wchłonąć. Następnie dodajemy warzywa z patelni i gotujemy jeszcze przez jakiś czas. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Przed samym podaniem warto posypać natką pietruszki dla ozdoby. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz