Składniki potrzebne do przygotowania zupy z soczewicy:
- 0,5 szkl. soczewicy
- 2 selery naciowe (łodygi)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 szkl. wody
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
- liście laurowe
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie zupy z soczewicy:
Soczewicę należy przez noc moczyć w wodzie.
Paprykę, cebulę oraz selera kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy. Wszystko wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy z oliwek oraz wyciśniętym czosnkiem. Dusimy dopóki nie staną się miękkie.
Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy namoczoną soczewicę, bulion warzywny, liście laurowe, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Następnie gotujemy dopóki soczewica nie stanie się miękka. W razie potrzeby dodajemy wody - soczewica może jej sporo wchłonąć. Następnie dodajemy warzywa z patelni i gotujemy jeszcze przez jakiś czas. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Przed samym podaniem warto posypać natką pietruszki dla ozdoby. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz