Sabji - aromatyczne warzywa po indyjsku

Sabji to po hindusku po prostu warzywa. Jest z nim tak jak z ratatouill'em - każdy ma trochę inny sposób na przygotowanie i w zasadzie każdy jest dobry.

Na zdjęciu wersja z kalafiorem

Składniki potrzebne do przygotowania sabji:

  • 2 ziemniaki
  • pomidor
  • mała kapusta włoska
  • 1 marchewka
  • 1 żółta papryka
  • groch w połówkach
  • olej z pestek winogron
  • kminek
  • bazylia
  • papryka słodka
  • imbir
  • kurkuma
  • pieprz, sól


Przygotowanie sabdżi:

Namaczamy przez noc groch. Następnie gotujemy go w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku przygotowujemy masalę, tradycyjną hinduską przyprawę. Można taką kupić w niektórych sklepach, ale większa satysfakcja będzie z przygotowanej własnoręcznie. Na dno garnka wlewamy olej (tyle by przykrył dno), grzejemy na bardzo małym ogniu i powoli dorzucamy kminek, bazylię, słodką paprykę, imbir i kurkumę.

Następnie dorzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojone ziemniaki, pomidora, marchewkę i paprykę. Dusimy wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa powoli zaczną robić się miękkie dorzucamy groch i dusimy dopóki wszystkie warzywa nie będą ugotowane. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. parę ważnych rzeczy odnośnie Garam Masala. Ważne aby to był kmin rzymski(inna nazwa to kumin) Bardzo często jest mylona z kminkiem który ma znacznie inny smak. W Indii dominuje ostra kuchnia, więc najlepiej dodać też trochę sproszkowanego chilli, no i bazylię lepiej zamienić ją kolendrą. Fajnym dodatkiem również są nasiona kozieradki lub bardziej dostępna gałką muszkatołowa. Jeszcze nie próbowałem Sabji na oleju z winogron, może wyjść z tego coś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń