Na zdjęciu wersja z kalafiorem |
Składniki potrzebne do przygotowania sabji:
- 2 ziemniaki
- pomidor
- mała kapusta włoska
- 1 marchewka
- 1 żółta papryka
- groch w połówkach
- olej z pestek winogron
- kminek
- bazylia
- papryka słodka
- imbir
- kurkuma
- pieprz, sól
Przygotowanie sabdżi:
Namaczamy przez noc groch. Następnie gotujemy go w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku przygotowujemy masalę, tradycyjną hinduską przyprawę. Można taką kupić w niektórych sklepach, ale większa satysfakcja będzie z przygotowanej własnoręcznie. Na dno garnka wlewamy olej (tyle by przykrył dno), grzejemy na bardzo małym ogniu i powoli dorzucamy kminek, bazylię, słodką paprykę, imbir i kurkumę.
Następnie dorzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojone ziemniaki, pomidora, marchewkę i paprykę. Dusimy wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa powoli zaczną robić się miękkie dorzucamy groch i dusimy dopóki wszystkie warzywa nie będą ugotowane. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Smacznego :)
Mniam .... pyszne
OdpowiedzUsuńparę ważnych rzeczy odnośnie Garam Masala. Ważne aby to był kmin rzymski(inna nazwa to kumin) Bardzo często jest mylona z kminkiem który ma znacznie inny smak. W Indii dominuje ostra kuchnia, więc najlepiej dodać też trochę sproszkowanego chilli, no i bazylię lepiej zamienić ją kolendrą. Fajnym dodatkiem również są nasiona kozieradki lub bardziej dostępna gałką muszkatołowa. Jeszcze nie próbowałem Sabji na oleju z winogron, może wyjść z tego coś ciekawego :)
OdpowiedzUsuń