Barszcz ukraiński to sycąca, niedroga i bardzo smaczna zupa, która ugotowana w odpowiednich proporcjach starczy na 2-3 dni, z dnia na dzień "przegryzając się" i robiąc coraz lepsza.
Składniki potrzebne do przygotowania wegetariańskiego barszczu ukraińskiego:
- 2 litry bulionu (przepis na bulion)
- nieduża kapusta włoska
- 5-6 buraków
- garść suszonych grzybów
- puszka białej fasoli
- 250 ml zakwasu buraczanego
- 6-7 ziemniaków
- majranek
- sól, pieprz
Przygotowanie barszczu ukraińskiego:
Przygotowujemy bulion. W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy ziemniaki oraz buraki i kroimy w kostkę. Gdy warzywa w bulionie zaczną robić się miękkie wrzucamy przygotowane warzywa do wywaru.
Gdy już wszystko będzie w miarę miękkie wrzucamy odsączoną fasolę z puszki, dodajemy kwas buraczany. Czekamy aż się zagotuje. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i majrankiem. Do barszczu można dodać śmietanę, jeżeli się lubi. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz