Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to sycąca, niedroga i bardzo smaczna zupa, która ugotowana w odpowiednich proporcjach starczy na 2-3 dni, z dnia na dzień "przegryzając się" i robiąc coraz lepsza.



Składniki potrzebne do przygotowania wegetariańskiego barszczu ukraińskiego:
  • 2 litry bulionu (przepis na bulion)
  • nieduża kapusta włoska
  • 5-6 buraków
  • garść suszonych grzybów
  • puszka białej fasoli
  • 250 ml zakwasu buraczanego
  • 6-7 ziemniaków
  • majranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie barszczu ukraińskiego:

Przygotowujemy bulion. W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy ziemniaki oraz buraki i kroimy w kostkę. Gdy warzywa w bulionie zaczną robić się miękkie wrzucamy przygotowane warzywa do wywaru.

Gdy już wszystko będzie w miarę miękkie wrzucamy odsączoną fasolę z puszki, dodajemy kwas buraczany. Czekamy aż się zagotuje. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i majrankiem. Do barszczu można dodać śmietanę, jeżeli się lubi. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz