Leczo z pieczarkami

Leczo to węgierska potrawa przygotowywana z pomidorów i papryki. Przedstawiam oczywiście wegetariańską wersję. Wyśmienicie smakuje podana z ryżem, najlepiej wieczorem na świeżym powietrzu.




Składniki potrzebne do przygotowania wegetariańskiego lecza z grzybami:

  • 1 kg pieczarek
  • czerwona, zielona i żółta papryka
  • cebula
  • 2 pomidory
  • olej (najlepiej z pestek winogron)
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz


Przygotowanie lecza z grzybami:

Cebulę i grzyby kroimy na plasterki, papryki, pomidory w kostkę. Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, po kilku minutach dodajemy paprykę oraz pieczarki, doprawiamy i mieszamy co jakiś czas. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dusimy całość przez około 20 minut. Następnie wrzucamy pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie - leczo gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz