Bigos z kostką sojową i grzybami

Bigos to tradycyjna polska potrawa. Niektórzy nie potrafią wyobrazić jej sobie bez mięsa. A ja myślę, że wersja z kostką sojową będzie jeszcze lepsza!



Składniki potrzebne do przygotowania bigosu sojowo-grzybowego:
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • kostka sojowa
  • garść grzybów suszonych
  • cebula
  • 2 marchewki
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (można pominąć) 
  • olej najlepiej winogronowy
  • sos sojowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka ziaren jałowca 
  • 2-3 listki laurowe


Przygotowanie bigosu sojowo-grzybowego:

Wrzucamy soję oraz grzyby do miski, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy i odstawiamy. Odciskamy kapustę, sok zostawiamy na później. Następnie szatkujemy ją i wrzucamy do garnka z nie za dużą ilością gorącej wody. Gotujemy.

Gdy namiękną grzyby wrzucamy je do kapusty. Wlewamy również część soku z kapusty. Kostkę sojową również odciskami i smażymy na oleju z obu stron podlewając delikatnie sosem sojowym. Można dorzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę by się trochę zeszkliła. Następnie wszystko wrzucamy do garnka z kapustą. 

Doprawiamy pieprzem, koncentratem pomidorowym (opcjonalnie), wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego oraz jałowca, dwa-trzy listki laurowe oraz dwie pokrojone w plasterki marchewki (oczywiście obrane wcześniej). Gotujemy aż wszystko stanie się miękkie, co jakiś czas mieszając. Jeżeli bigos będzie mało kwaśny dolewamy soku z kapusty. Bigos po przygotowaniu najlepiej odstawić. Przez noc się przegryzie i będzie jeszcze lepszy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz