Bigos to tradycyjna polska potrawa. Niektórzy nie potrafią wyobrazić jej sobie bez mięsa. A ja myślę, że wersja z kostką sojową będzie jeszcze lepsza!
Składniki potrzebne do przygotowania bigosu sojowo-grzybowego:
- 2 kg kiszonej kapusty
- kostka sojowa
- garść grzybów suszonych
- cebula
- 2 marchewki
- słoiczek koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- olej najlepiej winogronowy
- sos sojowy
- pieprz czarny ziarnisty
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 2-3 listki laurowe
Przygotowanie bigosu sojowo-grzybowego:
Wrzucamy soję oraz grzyby do miski, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy i odstawiamy. Odciskamy kapustę, sok zostawiamy na później. Następnie szatkujemy ją i wrzucamy do garnka z nie za dużą ilością gorącej wody. Gotujemy.
Gdy namiękną grzyby wrzucamy je do kapusty. Wlewamy również część soku z kapusty. Kostkę sojową również odciskami i smażymy na oleju z obu stron podlewając delikatnie sosem sojowym. Można dorzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę by się trochę zeszkliła. Następnie wszystko wrzucamy do garnka z kapustą.
Doprawiamy pieprzem, koncentratem pomidorowym (opcjonalnie), wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego oraz jałowca, dwa-trzy listki laurowe oraz dwie pokrojone w plasterki marchewki (oczywiście obrane wcześniej). Gotujemy aż wszystko stanie się miękkie, co jakiś czas mieszając. Jeżeli bigos będzie mało kwaśny dolewamy soku z kapusty. Bigos po przygotowaniu najlepiej odstawić. Przez noc się przegryzie i będzie jeszcze lepszy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz