Pyszne naleśniki z maślanki

Szukając ostatnio "czegoś dobrego" na obiad znalazłem przepis na naleśniki z maślanki. W zasadzie nie różni się od zwykłego przepisu. Zamiast wody czy mleka używamy maślanki. Dzięki temu naleśniki są delikatniejsze i pulchniejsze, a także nabierają ciekawego, przyjemnego smaku.


Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z maślanki:

  • 600 gram mąki
  • 2-3 jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta cukru i soli


Przygotowanie maślankowych naleśników:

Wszystkie składniki łączymy w misce ciągle mieszając. Wyrabiamy jednolitą masę. Proporcje mąki i maślanki możemy zmienić wedle uznania - dając więcej mąki naleśniki wyjdą grubsze, bardziej przypominające ich amerykańskich braci.

Ciasto lejemy na rozgrzaną patelnię (posmarowaną olejem lub masłem) i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Tak przygotowane naleśniki możemy zjeść z ulubionym nadzieniem. Jako nadzienia możemy użyć dżemu, konfitury, białego sera, cukru i innych składników. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz