Szukając ostatnio "czegoś dobrego" na obiad znalazłem przepis na naleśniki z maślanki. W zasadzie nie różni się od zwykłego przepisu. Zamiast wody czy mleka używamy maślanki. Dzięki temu naleśniki są delikatniejsze i pulchniejsze, a także nabierają ciekawego, przyjemnego smaku.
Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z maślanki:
- 600 gram mąki
- 2-3 jajka
- 2 szklanki maślanki
- 2-3 łyżki masła
- szczypta cukru i soli
Przygotowanie maślankowych naleśników:
Wszystkie składniki łączymy w misce ciągle mieszając. Wyrabiamy jednolitą masę. Proporcje mąki i maślanki możemy zmienić wedle uznania - dając więcej mąki naleśniki wyjdą grubsze, bardziej przypominające ich amerykańskich braci.
Ciasto lejemy na rozgrzaną patelnię (posmarowaną olejem lub masłem) i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Tak przygotowane naleśniki możemy zjeść z ulubionym nadzieniem. Jako nadzienia możemy użyć dżemu, konfitury, białego sera, cukru i innych składników. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz