Składniki potrzebne do przygotowania placków (kotletów) z kalafiora:
- średniej wielkości kalafior
- cebula
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- płatki kukurydziane (jako opcjonalna panierka)
- 2-3 jajka
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie kotletów kalafiorowych:
Kalafiora obieramy, różyczki dzielimy na małe części i gotujemy w osolonej wodzie póki nie staną się miękkie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Ugotowanego kalafiora koniecznie odsączamy (można użyć sitka lub durszlaka), jeżeli tego nie zrobimy - placki wyjdą, ale będzie trzeba użyć więcej mąki i bułki tartej.
Następnie miksujemy blenderem kalafiora, dodajemy usmażoną cebulę, surowe jajka, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Z masy formujemy kotleciki (jeżeli jest za rzadka - dodajemy więcej mąki i bułki tartej) i jeżeli ma się ochotę, można je dodatkowo obtoczyć w panierce z rozgniecionych płatków kukurydzianych.
Placki kukurydziane smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dobra rada: Jeżeli masa, którą zrobiliśmy nadal jest rzadka, mimo dodawania mąki i bułki tartej - nie należy się zrażać. W takim przypadku można dodać jeszcze jedno jajko i przy pomocy łyżki nakładać placki na patelnię, a dopiero wtedy sypać na nie płatki (panierka będzie tylko z jednej strony, ale lepsze to niż nic).
Gwarantuję, że niepozorne placuszki okażą się bardzo sycącym daniem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz