Kotlety (placki) z kalafiora

Kotlety z kalafiora to smaczne i wbrew pozorom bardzo sycące danie. Przygotowuje się je podobnie do placków ziemniaczanych, ale w tym przypadku unikamy mozolnego tarcia. Ugotowane kalafiory z łatwością zmienia się w papkę za pomocą blendera.


Składniki potrzebne do przygotowania placków (kotletów) z kalafiora:

  • średniej wielkości kalafior
  • cebula
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • płatki kukurydziane (jako opcjonalna panierka)
  • 2-3 jajka
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów kalafiorowych:

Kalafiora obieramy, różyczki dzielimy na małe części i gotujemy w osolonej wodzie póki nie staną się miękkie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Ugotowanego kalafiora koniecznie odsączamy (można użyć sitka lub durszlaka), jeżeli tego nie zrobimy - placki wyjdą, ale będzie trzeba użyć więcej mąki i bułki tartej.

Następnie miksujemy blenderem kalafiora, dodajemy usmażoną cebulę, surowe jajka, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Z masy formujemy kotleciki (jeżeli jest za rzadka - dodajemy więcej mąki i bułki tartej) i jeżeli ma się ochotę, można je dodatkowo obtoczyć w panierce z rozgniecionych płatków kukurydzianych.

Placki kukurydziane smażymy z obu stron na złoty kolor.

Dobra rada: Jeżeli masa, którą zrobiliśmy nadal jest rzadka, mimo dodawania mąki i bułki tartej - nie należy się zrażać. W takim przypadku można dodać jeszcze jedno jajko i przy pomocy łyżki nakładać placki na patelnię, a dopiero wtedy sypać na nie płatki (panierka będzie tylko z jednej strony, ale lepsze to niż nic).

Gwarantuję, że niepozorne placuszki okażą się bardzo sycącym daniem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz