Cukinia to delikatne warzywo, które odpowiednio przygotowane może zmienić się w prawdziwą ucztę.
Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanej cukini:
- 1 duża cukinia
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 łyżki białego sera
- żółty ser (opcjonalnie)
- olej z pestek winogron
- papryka słodka
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie faszerowanej cukini:
Kaszę gotujemy w szklance wody, dodając trochę soli i oleju. Cukinie przekrajamy wzdłuż i wydrążamy środek. Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, po kilku minutach zdejmujemy i mieszamy z ugotowaną kaszą oraz rozgniecionym białym serem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem ziołowym. Porządnie mieszamy.
Nadziewamy połówki cukini, posypujemy startym serem (opcjonalnie), wkładamy do szklanego naczynia podlanego olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz