Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, twarogiem i cebulą

Cukinia to delikatne warzywo, które odpowiednio przygotowane może zmienić się w prawdziwą ucztę.


Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanej cukini:
  • 1 duża cukinia 
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki białego sera
  • żółty ser (opcjonalnie)
  • olej z pestek winogron
  • papryka słodka
  • sól, pieprz ziołowy


Przygotowanie faszerowanej cukini:

Kaszę gotujemy w szklance wody, dodając trochę soli i oleju. Cukinie przekrajamy wzdłuż i wydrążamy środek. Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, po kilku minutach zdejmujemy i mieszamy z ugotowaną kaszą oraz rozgniecionym białym serem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem ziołowym. Porządnie mieszamy. 

Nadziewamy połówki cukini, posypujemy startym serem (opcjonalnie), wkładamy do szklanego naczynia podlanego olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz