Zupa krem z porów i ziemniaków

Jest to fajna, niedroga i szybka w przygotowaniu zupa, którą czasami robię gdy mam niespodziewanych gości. Ale również dla siebie i Moniki, bo jest sycąca - ale jednocześnie bardzo lekkostrawna.



Składniki potrzebne do przygotowania zupy kremu porowo-ziemniaczanego:
  • 1 duży por
  • 3-4 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • 3-4 szklanki wody
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, bazylia i inne przyprawy
  • ew. groszek ptysiowy lub chleb na grzanki

Przygotowanie zupy kremu ziemniaczano-porowego:

Ziemniaki obieramy, odcinamy od pora jego ciemnozieloną część, następnie kroimy wszystko na grubsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i przez ok. 2 minuty dusimy na małym ogniu (pod przykryciem) pora.

Następnie dodajemy ziemniaki, solimy, pieprzymy, dajemy bazylię i inne ulubione przyprawy (majeranek, cząber itp.), dolewamy wodę (3 szklanki - gęściejsza wyjdzie, 4 szklaki - rzadsza) i gotujemy około 30 minut, tak by ziemniaki były miękkie. Miksujemy składniki (lub przecieramy przez sitko), dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze raz do smaku i dokładnie wszystko mieszamy.

Taka zupa krem najlepsza jest z groszkiem ptysiowym lub malutkimi grzaneczkami. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. brzmi bardzo smacznie - jutro biorę się i zrobię taką - dam znać czy dobra :D

    OdpowiedzUsuń