Składniki potrzebne do przygotowania zupy kremu porowo-ziemniaczanego:
- 1 duży por
- 3-4 duże ziemniaki
- łyżka masła
- 3-4 szklanki wody
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, bazylia i inne przyprawy
- ew. groszek ptysiowy lub chleb na grzanki
Przygotowanie zupy kremu ziemniaczano-porowego:
Ziemniaki obieramy, odcinamy od pora jego ciemnozieloną część, następnie kroimy wszystko na grubsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i przez ok. 2 minuty dusimy na małym ogniu (pod przykryciem) pora.
Następnie dodajemy ziemniaki, solimy, pieprzymy, dajemy bazylię i inne ulubione przyprawy (majeranek, cząber itp.), dolewamy wodę (3 szklanki - gęściejsza wyjdzie, 4 szklaki - rzadsza) i gotujemy około 30 minut, tak by ziemniaki były miękkie. Miksujemy składniki (lub przecieramy przez sitko), dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze raz do smaku i dokładnie wszystko mieszamy.
Taka zupa krem najlepsza jest z groszkiem ptysiowym lub malutkimi grzaneczkami. Smacznego :)
brzmi bardzo smacznie - jutro biorę się i zrobię taką - dam znać czy dobra :D
OdpowiedzUsuń