Gołąbki wegetariańskie z pieczarkami

Gołąbki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i wyjmowaniem ich z wielkiego garnka, który wydawał się nie mieć dna :) Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wegetariańską wersję gołąbków, w których mięso mielone zastąpimy pieczarkami. Niektórzy jadają gołąbki z ziemniakami, mi "samotne" gołąbki w zupełności wystarczają by się porządnie najeść.


Składniki potrzebne do przygotowania wegetariańskich gołąbków:

  • średnia główka kapusty włoskiej
  • 300-400 gramów pieczarek
  • 1-2 saszetki ryżu
  • cebula
  • średni słoik przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano


Przygotowanie gołąbków z pieczarkami:

Gotujemy ryż, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Liście kapusty wrzucamy na trochę do wrzątku by zrobiły się trochę miękkie (kilka zostawiamy surowych na później). Cebulę oraz pieczarki kroimy na drobne kawałki i smażymy na wolnym ogniu, można od czasu do czasu dolać troszkę wody, by nie wyschły zbyt mocno. Pod koniec smażenia można dodać trochę przecieru pomidorowego.
Łączymy zawartość patelni z ryżem, doprawiamy według uznania. Nadzienie nakładamy na liście kapusty i zawijamy (można wspomóc się wykałaczkami, choć zwykle nie jest to konieczne).

Do garnka wlewamy trochę oleju, który rozprowadzamy po dnie, na to kładziemy kilka surowych liści kapusty, które sprawią, że gołąbki nie będą się przypalać. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je wrzątkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawami. Na wierzch można położyć jeszcze kilka liści kapusty. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu gdy gołąbki staną się miękkie.

Gołąbki są w zasadzie gotowe, w zależności od upodobania można odlać zawartość garnka i zagęścić ją mąką lub śmietaną, tak by powstał sos, w którym będziemy trzymać gołąbki. Smacznego :)

3 komentarze: