Bulion warzywny to tak w zasadzie cienka zupka warzywna. Po odpowiednim doprawieniu i dodaniu np. pomidorów łatwo zamienić go w sycącą zupę. Bulion sam w sobie jest dobrą bazą wyjściową do innych dań, np. zupy z dyni.
Składniki potrzebne do przygotowania bulionu warzywnego:
- 1,5-2 litry wody
- 2-3 marchwie
- por
- pietruszka
- seler
- listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
Przygotowanie bulionu warzywnego:
Warzywa myjemy, oczyszczamy z wierzchniej warstwy, od pora odkrajamy zielone liście. Kroimy wszystko na nieduże kawałki. Wrzucamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez około półtorej godziny co jakiś czas mieszając.
Bulion po przygotowaniu i ostygnięciu można podzielić do foliowych torebek i zamrozić na później.
Bulion po przygotowaniu i ostygnięciu można podzielić do foliowych torebek i zamrozić na później.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz