Bulion warzywny

Bulion warzywny to tak w zasadzie cienka zupka warzywna. Po odpowiednim doprawieniu i dodaniu np. pomidorów łatwo zamienić go w sycącą zupę. Bulion sam w sobie jest dobrą bazą wyjściową do innych dań, np. zupy z dyni.


Składniki potrzebne do przygotowania bulionu warzywnego:

  • 1,5-2 litry wody
  • 2-3 marchwie
  • por
  • pietruszka
  • seler
  • listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól


Przygotowanie bulionu warzywnego:

Warzywa myjemy, oczyszczamy z wierzchniej warstwy, od pora odkrajamy zielone liście. Kroimy wszystko na nieduże kawałki. Wrzucamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez około półtorej godziny co jakiś czas mieszając.

Bulion po przygotowaniu i ostygnięciu można podzielić do foliowych torebek i zamrozić na później.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz