Chłodnik litewski to tradycyjna, staropolsko-litewska potrawa, podawana na zimno, najczęściej z ziemniakami. Istnieje kilka wersji przepisu na chłodnik, ja podaję oczywiście tą wegetariańską. Jest to idealna potrawa do zjedzenia w gorący letni dzień - zwłaszcza gdy dostęp do świeżych warzyw jest bardzo łatwy.
Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika litewskiego:
- 2 buraki
- 2 świeże ogórki
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 litr maślanki
- kilka ziemniaków (wedle uznania)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek zielonej cebulki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie chłodnika litewskiego:
Buraki gotujemy i po obraniu ze skórki ścieramy na tarce. Ogórki obieramy i również ścieramy. Siekamy koper, cebulkę, białka jajek. Żółtka rozcieramy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze śmietaną i maślanką, następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie gotujemy ziemniaki, które podajemy posypane koperkiem razem z chłodnikiem litewskim, którego najlepiej nalewać wyjętego prosto z lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz