Chłodnik litewski - idealny na lato

Chłodnik litewski to tradycyjna, staropolsko-litewska potrawa, podawana na zimno, najczęściej z ziemniakami. Istnieje kilka wersji przepisu na chłodnik, ja podaję oczywiście tą wegetariańską. Jest to idealna potrawa do zjedzenia w gorący letni dzień - zwłaszcza gdy dostęp do świeżych warzyw jest bardzo łatwy.



Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika litewskiego:

  • 2 buraki
  • 2 świeże ogórki
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 litr maślanki
  • kilka ziemniaków (wedle uznania)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek zielonej cebulki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie chłodnika litewskiego:

Buraki gotujemy i po obraniu ze skórki ścieramy na tarce. Ogórki obieramy i również ścieramy. Siekamy koper, cebulkę, białka jajek. Żółtka rozcieramy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze śmietaną i maślanką,  następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie gotujemy ziemniaki, które podajemy posypane koperkiem razem z chłodnikiem litewskim, którego najlepiej nalewać wyjętego prosto z lodówki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz