Grzyby w ten sposób przyrządzone nabierają bardzo ciekawego, głębokiego smaku.
Zdjęcie zapożyczone z garnek.pl |
Składniki potrzebne do przygotowania grzybów w zalewie (czyli Grzyby jak Ryby):
- 1 kg pieczarek średniej wielkości
- 3 średnie cebule
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 jajka
- bułka tarta
- 4 szklanki wody
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek ketchupu (łagodnego)
- 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie pieczarek w zalewie:
Usuwamy nóżki z pieczarek, obtaczamy kapelusze w jajku wymieszanym z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Następnie smażymy je na oleju na złoto-brązowy kolor.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, trzy listki laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy na mniejszym gazie przez ok. 10 minut.
W naczynku (najlepiej od razu w tym w którym będziemy podawać grzyby) układamy warstwami:
1. usmażone grzyby
2. surowa, pokrojona w plastry cebula
3. grzyby
4. ogórki konserwowe pokrojone w podłużne plastry
5. na wierzch można ułożyć znów trochę cebuli
Całość zalewamy gorącą zalewą i po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.
Podajemy dopiero następnego dnia po przygotowaniu! Najlepiej wyjąć grzyby dwie godziny przed podaniem by nie były zimne. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz