Grzyby Jak Ryby - czyli Pieczarki w Zalewie

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Jest to świetna potrawa, którą możemy przyrządzić na każdą okazję, ale idealnie nadaje się na Wigilię oraz grilla.

Grzyby w ten sposób przyrządzone nabierają bardzo ciekawego, głębokiego smaku.

Zdjęcie zapożyczone z garnek.pl

Składniki potrzebne do przygotowania grzybów w zalewie (czyli Grzyby jak Ryby):
  • 1 kg pieczarek średniej wielkości
  • 3 średnie cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 4 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu (łagodnego)
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy



Przygotowanie pieczarek w zalewie:


Usuwamy nóżki z pieczarek, obtaczamy kapelusze w jajku wymieszanym z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Następnie smażymy je na oleju na złoto-brązowy kolor.

W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, trzy listki laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy na mniejszym gazie przez ok. 10 minut.

W naczynku (najlepiej od razu w tym w którym będziemy podawać grzyby) układamy warstwami:

1. usmażone grzyby
2. surowa, pokrojona w plastry cebula
3. grzyby
4. ogórki konserwowe pokrojone w podłużne plastry
5. na wierzch można ułożyć znów trochę cebuli

Całość zalewamy gorącą zalewą i po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.
Podajemy dopiero następnego dnia po przygotowaniu! Najlepiej wyjąć grzyby dwie godziny przed podaniem by nie były zimne. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz