Na tą sałatkę w pewnych kręgach mówi się: "ciążowa", ponieważ jak głosi legenda, pewna kobieta po jej zjedzeniu źle się poczuła. Co się stało? To nie sałatka jej zaszkodziła, ale dziewczyna była w ciąży (o czym dowiedziała się dopiero wtedy).
Sałatka w rzeczywistości wygląda trochę bardziej kolorowo :)
Składniki na sałatkę brokułową:
1 większy brokuł
1 papryka czerwona
pół opakowania fety (opcjonalnie)
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie płatkow migdałowych (albo słonecznika łuskanego).
Składniki na sos:
2 łyżki majonezu
pieprz
sól
cukier
sok z cytryny
1-2 łyżki keczupu
ząbek czosnku (opcjonalnie)
[Listonic]
Przygotowanie sałatki z brokułami
Brokuła gotujemy tak żeby był jeszcze twardawy. W międzyczasie migdały (słonecznik) prażymy na łyżce masła (uważając, żeby się nie przypaliły). Paprykę krojmy w dość drobną kostkę. Brokuła dzielimy na nieduże kawałki.
Mieszamy brokuły, migdały, paprykę i kukurydzę.
Przygotowujemy sos. Do majonezu dodajemy trochę soku z cytryny, keczup, sól, pieprz, cukier do smaku. Możemy dodać również rozdrobniony ząbek czosnku - by sos był bardziej aromatyczny.
Łączymy sos z sałatką, dokładnie mieszamy. Pokrojoną fetę wrzucamy na wierzch sałatki. Sałatkę odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz