Najsmaczniejsze ciasto na pizzę wegetariańską i sos

Pizza to nieśmiertelny posiłek - który można całkiem szybko przygotować. Każdy ma "swój" sprawdzony przepis na ciasto do niej - ja podaję ten, którego sam używam i jeszcze się nie zdarzyło, żeby się nie udało.





Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pizzę:

3 szklanki mąki

pół kostki drożdży

2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

szklanka wody

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru


Składniki na sos do pizzy:

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

trochę oregano

trochę bazylii


[Listonic]


Przygotowanie ciasta

Do mąki dodajemy sól, cukier, olej. Wkruszamy drożdże, dodajemy wodę. Ciasto należy ugniatać około 10 minut, aż przestanie przylepiać się do rąk. Włączamy piekarnik, a ciasto rozciągamy na podsypanej mąką blaszce do pieczenia i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je sosem, kładziemy dodatki i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.


Przygotowanie sosu

Łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy. Gotowe :)

Temperaturę po kilku minutach można zwiększyć do 220-240 stopni. Całość pieczemy około 12-14 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika i od grubości ciasta).

Jako dodatki można użyć co tylko ma się pod ręką: pomidory, kukurydzę, ananasa, pieczarki, paprykę, cebulę, oliwki oraz oczywiście żółty ser - bez którego pizza nie ma prawa się udać.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie proporcjonalnie większej ilości ciasta i zamrożenie kilku porcji na później. Nie polecam rozmrażania tego ciasta w mikrofalówce - niestety nie chce po takiej operacji wyrastać. Najlepiej przełożyć ciasto z zamrażarki do lodówki i po kilku godzinach ładnie się rozmrozi. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ostatnio robię pizzę według tego przepisu. Jedynie drożdże najpierw rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Ciasto wtedy szybciej się wyrabia.

    OdpowiedzUsuń