Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pizzę:
3 szklanki mąki
pół kostki drożdży
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
szklanka wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
Składniki na sos do pizzy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
trochę oregano
trochę bazylii
[Listonic]
Przygotowanie ciasta
Do mąki dodajemy sól, cukier, olej. Wkruszamy drożdże, dodajemy wodę. Ciasto należy ugniatać około 10 minut, aż przestanie przylepiać się do rąk. Włączamy piekarnik, a ciasto rozciągamy na podsypanej mąką blaszce do pieczenia i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je sosem, kładziemy dodatki i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Przygotowanie sosu
Łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy. Gotowe :)
Temperaturę po kilku minutach można zwiększyć do 220-240 stopni. Całość pieczemy około 12-14 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika i od grubości ciasta).
Jako dodatki można użyć co tylko ma się pod ręką: pomidory, kukurydzę, ananasa, pieczarki, paprykę, cebulę, oliwki oraz oczywiście żółty ser - bez którego pizza nie ma prawa się udać.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie proporcjonalnie większej ilości ciasta i zamrożenie kilku porcji na później. Nie polecam rozmrażania tego ciasta w mikrofalówce - niestety nie chce po takiej operacji wyrastać. Najlepiej przełożyć ciasto z zamrażarki do lodówki i po kilku godzinach ładnie się rozmrozi. Smacznego :)
Ostatnio robię pizzę według tego przepisu. Jedynie drożdże najpierw rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Ciasto wtedy szybciej się wyrabia.
OdpowiedzUsuń