Enchilada to tradycyjne meksykańskie danie. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, a przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste.
Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
placki tortilli - w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego 4-8 placków
żółty ser
Warzywa (wedle uznania wybieramy co lubimy):
szpinak
mała cukinia
2 małe marchewki,
czerwona papryka,
trochę czerwonej fasoli z puszki,
trochę kukurydzy z puszki,
2 ząbki czosnku,
2 pomidory
łyżka oleju
sól, pieprz
Można użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię - będzie szybciej, ale już nie tak smacznie.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
puszka pomidorów bez skórek (ew. 2-3 pomidory obrane ze skórki)
2 małe cebule
ząbek czosnku
łyżeczka cukru
odrobina chilli wedle uznania
[Listonic]
Przygotowanie enchiladas:
Warzywa dusimy na łyżce oleju na patelni - do momentu gdy będą miękkie. Można dodać trochę wody, by nie wyschły za szybko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki wkładamy do niedużego garnka i co jakiś czas mieszając - zagotowujemy. Zmnieszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość. Jeżeli będzie za bardzo odparowywał - można dodać trochę wody podczas gotowania.
Zdejmujemy patelnię z nadzieniem z ognia i odczekujemy chwilę, by przestygło. Nakładamy je na wierzch tortilli i zawijamy w dowolny sposób (najwygodniej w rulon). Gotowe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym (obok siebie lub na sobie, zależy jakie mamy naczynie). Enchiladę polewamy przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Enchilada od razu wyjęta z piekarnika (jak praktycznie każda zapiekanka), będzie bardzo miękka i dość trudno będzie ją kroić. Jednak gdy trochę przestygnie - będzie idealna do krojenia.
Przygotowanie takiej enchilady jest całkiem szybkie i nie może się nie udać. Smaczego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zrobiłam-tylko bez szpinaku-zupełnie niezła potrawa,zapiszę i będę używać od czasu do czasu.dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńOd lat robimy ją na sylwestra, jest wspaniała :)
OdpowiedzUsuń