Enchilada wegetariańska - czyli zapiekana tortilla

Enchilada to tradycyjne meksykańskie danie. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, a przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste.




Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:

placki tortilli - w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego 4-8 placków

żółty ser

Warzywa (wedle uznania wybieramy co lubimy):

szpinak

mała cukinia

2 małe marchewki,

czerwona papryka,

trochę czerwonej fasoli z puszki,

trochę kukurydzy z puszki,

2 ząbki czosnku,

2 pomidory

łyżka oleju

sól, pieprz

Można użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię - będzie szybciej, ale już nie tak smacznie.


Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:

puszka pomidorów bez skórek (ew. 2-3 pomidory obrane ze skórki)

2 małe cebule

ząbek czosnku

łyżeczka cukru

odrobina chilli wedle uznania


[Listonic]


Przygotowanie enchiladas:

Warzywa dusimy na łyżce oleju na patelni - do momentu gdy będą miękkie. Można dodać trochę wody, by nie wyschły za szybko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jednocześnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki wkładamy do niedużego garnka i co jakiś czas mieszając - zagotowujemy. Zmnieszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość. Jeżeli będzie za bardzo odparowywał - można dodać trochę wody podczas gotowania.

Zdejmujemy patelnię z nadzieniem z ognia i odczekujemy chwilę, by przestygło. Nakładamy je na wierzch tortilli i zawijamy w dowolny sposób (najwygodniej w rulon). Gotowe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym (obok siebie lub na sobie, zależy jakie mamy naczynie). Enchiladę polewamy przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż ser się roztopi i zarumieni.

Enchilada od razu wyjęta z piekarnika (jak praktycznie każda zapiekanka), będzie bardzo miękka i dość trudno będzie ją kroić. Jednak gdy trochę przestygnie - będzie idealna do krojenia.

Przygotowanie takiej enchilady jest całkiem szybkie i nie może się nie udać. Smaczego :)

3 komentarze:

  1. zrobiłam-tylko bez szpinaku-zupełnie niezła potrawa,zapiszę i będę używać od czasu do czasu.dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od lat robimy ją na sylwestra, jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń