Bruschetta - czyli włoska zapiekanka z pomidorami, serem i bazylią

Bruschetta to przekąska pochodząca z Włoch. Podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów z jakimi może być podawana. Ja zaprezentuję mój ulubiony, czyli bruschettę z żółtym serem, pomidorami i bazylią. Jest to świetny sprawa gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście - można ją przygotować w kilka minut, a składniki prawie zawsze mamy w domu.



Składniki potrzebne na bruschettę (na 8 kromek):

8 kromek świeżego pszennego chleba

2 duże pomidory (obrane ze skórki)

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek (ew. oleju z pestek winogron)

trochę startego żółtego sera

trochę suszonej bazylii

sól, pieprz do smaku


[Listonic]


Przygotowanie bruschetty:

Kromki chleba smarujemy oliwą, kładziemy na nie posiekany czosnek i cieniutką warstwę startego sera. Podpiekamy na grillu ogrodowym (bądź na grillu w piekarniku lub mikrofalówce). W tym czasie kroimy pomidory w drobną kostkę, dodajemy do nich bazylię, troszkę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.

Gotowe pomidory układamy na upieczonych kromkach chleba i podajemy od razu. Smacznego :)

2 komentarze: