Zupa krem z dyni

Zupa z dyni to sycąca, ale jednocześnie lekka potrawa obiadowa, bardzo popularna na północnym-wschodzie Francji. Zupa idealnie smakuje podczas jesieni i zimy, przypominając nam o lecie.


Składniki potrzebne do przygotowania zupy z dyni:

  • średniej wielkości dynia
  • 100 ml śmietanki
  • 2 litry bulionu
  • 2 żółtka
  • 5-6 ząbków czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • czosnkowe grzanki
  • sól, pieprz



Przygotowanie zupy kremu z dyni:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy trochę masła i na małym ogniu dusimy aż stanie się miękka (uważając by się nie przypaliła). Dodajemy rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową oraz wlewamy bulion (tyle by przykryć dynię). Gotujemy dopóki dynia nie będzie nadawała się do miksowania. Dodajemy sól, pieprz, śmietankę i delikatnie miksujemy blenderem. Czekamy aż się zagotuje, trochę wrzącej zupy mieszamy z żółtkami i wlewamy z powrotem do zupy. Mieszamy, ale już nie zagotowujemy.

W trakcie gotowania można przygotować czosnkowe grzanki. W tym celu na oleju z pestek winogron lub maśle (wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem) smażymy na patelni kawałki bagietki lub bułki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz