Składniki potrzebne do przygotowania węgierskiego deseru:
- Pszenne naleśniki – 10 szt.
- Orzechy włoskie – 100g
- Migdały – 50 g
- Rodzynki – 50 g
- Rum
- Śmietanka – 100ml
- Smażona skórka pomarańczowa
- Śmietana kremówka – 100ml
- Tabliczka gorzkiej czekolady - 1 szt
- Masło- 1 szt
- Żółtko – 2 szt.
- Cukier
- Spirytus
Przygotowanie gundel palacsita:
Nadzienie: w garnuszku zagotować śmietankę z cukrem, dodać bakalie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać trochę rumu do smaku. Nadzieniem faszerować naleśniki. Przed podaniem zagrzać je w piekarniku lub na patelni.
Sos: rozpuścić czekoladę w gorącej śmietance z masłem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Wymieszać razem. Gorącym sosem polewać naleśniki. Można je na końcu polać spirytusem i podpalić. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz