Węgierskie naleśniki - Gundel palacsinta

Te naleśniki to najsłynniejszy węgierski słodki przysmak. Pierwszy raz przygotowane przez mistrza kuchni Karola Gundela.




Składniki potrzebne do przygotowania węgierskiego deseru:
  • Pszenne naleśniki – 10 szt.
  • Orzechy włoskie – 100g
  • Migdały – 50 g
  • Rodzynki – 50 g
  • Rum
  • Śmietanka – 100ml
  • Smażona skórka pomarańczowa
  • Śmietana kremówka – 100ml
  • Tabliczka gorzkiej czekolady  - 1 szt
  • Masło- 1 szt
  • Żółtko – 2 szt.
  • Cukier
  • Spirytus

Przygotowanie gundel palacsita:

Nadzienie: w garnuszku zagotować śmietankę z cukrem, dodać bakalie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać trochę rumu do smaku. Nadzieniem faszerować naleśniki. Przed podaniem zagrzać je w piekarniku lub na patelni.

Sos: rozpuścić czekoladę w gorącej śmietance z masłem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Wymieszać razem. Gorącym sosem polewać naleśniki. Można je na końcu polać spirytusem i podpalić. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz