Szwajcarski placek z jabłkami

Gdy mam ochotę na coś słodkiego i prostego w przygotowaniu zawsze robię ciasto z jabłkami.
Jest to naprawdę prosty przepis, który nie może nie wyjść. Ilości podane w przepisie starczają na niedużą foremkę do ciasta. Przy standardowej blaszce - bierzemy ok. 2-2,5 raza więcej wszystkiego.


Składniki potrzebne do przygotowania Szwajcarskiego placka z jabłkami:

  • 20 dag mąki
  • pół kostki (125 g) masła
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy opakowanie
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • 5-6 winnych jabłek
  • łyżka soku z cytryny



Przygotowanie placka z jabłkami:


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na średniej grubości plasterki. Następnie wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały.


Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli, które powoli dosypujemy. Gdy masa zrobi się puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż składniki dokładnie się wymieszają. 


Następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu, dodajemy śmietanę kremówkę - i znów dokładnie mieszamy. 


Piekarnik nagrzewamy do 175-180°C. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto i wyrównujemy, tak by dokładnie pokryło dno. Następnie układamy jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz