Jest to naprawdę prosty przepis, który nie może nie wyjść. Ilości podane w przepisie starczają na niedużą foremkę do ciasta. Przy standardowej blaszce - bierzemy ok. 2-2,5 raza więcej wszystkiego.
Składniki potrzebne do przygotowania Szwajcarskiego placka z jabłkami:
- 20 dag mąki
- pół kostki (125 g) masła
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy opakowanie
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany kremówki
- szczypta soli
- bułka tarta
- 5-6 winnych jabłek
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie placka z jabłkami:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na średniej grubości plasterki. Następnie wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli, które powoli dosypujemy. Gdy masa zrobi się puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż składniki dokładnie się wymieszają.
Następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu, dodajemy śmietanę kremówkę - i znów dokładnie mieszamy.
Następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu, dodajemy śmietanę kremówkę - i znów dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175-180°C. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto i wyrównujemy, tak by dokładnie pokryło dno. Następnie układamy jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz