Makaron z sosem brokułowo-serowym

Do przygotowania tego dania nadają się różne rodzaje makaronu. Najlepsze jest spaghetti albo parpadelle (czyli szerokie tasiemki). Powoli tradycją na tym blogu stają się dania, które można przygotować całkiem szybko.


Do przygotowania makaronu z sosem brokułowo-serowym potrzebujemy tylko:

  • makaron (spaghetti, parpadelle albo inny wg. uznania)
  • 2/3 kubka śmietany 18%
  • 1/3 kostki żółtego sera
  • średniej wielkości brokuł
  • łuskany słonecznik
  • bazylia, sól, pieprz



Przygotowanie makaronu z sosem brokułowo-serowym:


Makaron gotujemy al dente, jednocześnie gotujemy brokuła (w osolonej wodzie, tak jak i makaron). Gdy brokuł zrobi się lekko miękki, odcedzamy i kroimy na drobniejsze kawałki wedle uznania.

W małym garnuszku podgrzewamy żółty ser (pokrojony na mniejsze kawałeczki), gdy zacznie się lekko topić - wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i trochę bazylii. Mieszamy, mieszamy, mieszamy. Pod koniec dodajemy kilka kawałeczków brokuła. Mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu do odparowania.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik na ok. minutę-półtorej, by się uprażył.

Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, kładziemy resztę brokułów i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz