Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek

Pasztet jajeczno-pieczarkowy to prawdziwy rarytas jeżeli chodzi o oszukiwanie zmysłów. Można spokojnie podać go zatwardziałym mięsożercom i będą zadowoleni :)



Składniki potrzebne do przygotowania pasztetu z jajek i pieczarek:
  • 10 jajek na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 300 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki lub koperek
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia
  • 1 łyżka masła

 Przygotowanie pasztetu pieczarkowo-jajecznego:

Surowe pieczarki ścieramy na tarce (na grubych oczkach), cebulę kroimy w drobną kosteczkę i oba składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażymy do momentu gdy odparuje cała woda.
Do miski wrzucamy pokrojone na nieduże kawałki jajka na twardo, dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę (koperek), dobrze doprawiamy, mieszamy. Następnie dodajemy surowe jajka, śmietanę, majonez i pieczarki z cebulą. Znów mieszamy dodając bułkę tartą.

Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po wyjęciu pasztetu z piekarnika czekamy aż całkowicie wystygnie. Można go potem jeszcze schować do lodówki. Będzie się świetnie kroił i idealnie smakował. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Zrobiłam pasztet z tego przepisu i jest pyszny .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja polecam pasztet z ciecierzycy, pyszny i zdrowszy niż jajeczny :)

    OdpowiedzUsuń