Pieczarkowe kotlety wegetariańskie

Na pierwszy rzut oka takie kotlety przypominają kotlety mielone. Ale pozory szybko zostają rozwiane po spróbowaniu tych nieziemsko ciekawych w smaku kotletów.



Składniki potrzebne do przygotowania kotletów pieczarkowych:
  • 300 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • pieprz, sól, bazylia

Przygotowanie kotletów z pieczarek:

Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce na największych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju aż pieczarki zrobią się miękkie. Następnie przekładamy je do miski, wbijamy jajka, dodajemy koperek (pietruszkę) i trochę bułki tartej. Mieszamy i ew. dodajemy jeszcze trochę bułki - tak by z masy dało się łatwo formować kotleciki.
Uformowane kotleciki obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto-brązowy kolor. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz